A Nivegy-ház

A Nivegy-házat egy titkos völgyben találod, Köveskál és Dörgicse, Zánka és Nagyvázsony között, pont ‘félúton’.

Balatoncsicsó régi plébániaépületét neveztük el így. Harminc évig üresen állt, most a Nivegy-völgy öt falvának lakosai álmodtak bele új életet.

Közösségi ház, információs pont, kulturális és gasztronómiai rendezvények helyszíne, a Nivegy-völgy turisztikai központja.

1. Faragott tornác

Itt lehet üldögélni nyári estéken egy pohár borral.

2. Fogadóterem

Itt érkezel meg a házba, mindenhová innen vezet az út: a padlásra, a borospincébe (falba rejtett lépcsőn), az összes többi helyiségbe, és itt van a főépület mosdója is.

3. Scher János - értékőr szoba

Ezt a szobát Scher Jánosról neveztük el. Nagyon sokat tett a faluért, a templomért, a plébániáért, az egész környékért. A felújítás kezdetén még velünk volt, a végét már nem érte meg. Szeretnénk itt egy kiállítást berendezni az emlékére, de ebben a szobában működik majd a boltunk is, ahol bemutatjuk a Nivegy-völgy megvásárolható, hazavihető értékeit (mézek, sajtok, kézműves termékek (festmények, kerámiák, cserépkályha, faragás, varrott, nemezelt, festett, üvegbe, cserépbe karcolt dísz és használati tárgyak).

4. Az Egyházközség és a Plébánia Alapítvány irodája

Itt dolgozunk, szervezzük az eseményeket, írjuk a pályázatokat.
Ez a ház legszebb szobája, XIX. Századi, korhű állapotban felújítva, eredeti padlóval, cserépkályhával és egy gyönyörű és nekünk nagyon kedves XX. század eleji freskóval.

5. Civil iroda

Itt a környékbeli civil szervezetek számára közös fenntartású civil irodát szeretnénk berendezni, ahová bejelenthetnék a székhelyüket, ahol intézhetnék az ügyeiket. Ehhez szeretnénk biztosítani az irodai infrastruktúrát. Mindez nemcsak az egyes szervezetek munkáját segíti majd, hanem találkozási felületet is jelent, közeledésre, együttműködésre, közös projektekre sarkall.

6. Konyha + kamra

A feltárás szerint régen is ez volt az épület konyhája. Készült egy szép csikótűzhely, de a Hermann Ottó Intézet szelíd gazdaságfejlesztési pályázatán nyert pénzből berendezünk itt egy modern, minden igényt és hivatalos előírást kielégítő melegítő/tálaló konyhát, ami nagyobb rendezvényeket is képes kiszolgálni. Ehhez minden eszköz (bútorok, konyhai gépek, szállító, melegen tartó eszközök, edényzet, poharak, evőeszközök) rendelkezésre áll, jelenleg maximum 60 fős vendégségre vagyunk berendezkedve, de ez minden bizonnyal bővülni fog a jövőben.

7. Klubhelyiség + kapcsolódó tároló helyiség

Ez egy nagyobbacska szoba, ahol kisebb összejöveteleket, klubokat, szakköröket lehet tartani, de lehet itt meditálni, imádkozni, nagy hidegben a fűtetlen templom helyett akár itt misézni. Ez a helyiség nem boltíves, de nagyon barátságos, a kertre néző ablakokkal.

8. Borospince

A ház alatt lévő 8 méter hosszú ősi, boltozatos pince még felújításra vár. A tervek szerint itt lesz a Nivegy-völgy borait és borászait bemutató színes, szagos, megkóstolható kiállítás.

9. Rendzvényterem

A Nivegy-ház másik része a régi gazdasági szárnyból jelentős átépítés révén kialakított gyönyörű rendezvényterem. Fugázott kőfalakkal, tölgyfa padlóval, látszó gerendázattal, hatalmas kandallóval, galériával, vizesblokkal. Maximum 60-80 fő befogadására alkalmas.

Rendezvénycsomagok

Ezekhez a rendezvényekhez nemcsak helyszínt, de eszközöket, gurmanoknak enni-innivalót, marketing felületet és szervezési segítséget is szívesen adunk, ha szükséged van rá!