Kik vagyunk?

Van köztünk mindenféle ember: borász, könyvelő, sajtkészítő és tanár.
Itt élünk mindannyian, helyi családok, ‘tősgyökeresek’ és ‘bevándorlók’, a gyermekeinkkel, az álmainkkal, a múltunkkal és a jövőnkkel.

A Nivegy-ház projekt közösségi magját az Egyházközséghez szorosan kapcsolódó 5-6 baráti kapcsolatban lévő, aktív, fiatal, többgyerekes család alkotja. Csaknem minden családban legalább az egyik házastárs tősgyökeres helyi, de szinte valamennyien éltünk hosszabb rövidebb ideig (tanulás, munka okán) Magyarország (néhányan Európa) más vidékein. Itt élünk, dolgozunk, vállalkozunk, neveljük a gyermekeinket, hosszú távra tervezünk, építjük a környezetünket. Rendszeresen összejárunk, hitéleti és más közösségi programokat szervezünk.

Az egyházközség idősebb generációjával és más szervezetekkel együttműködve eddig is jelentős erőfeszítéseket tettünk a Nivegy-völgy kulturális és épített örökségének megőrzésére, használhatóvá, élővé tételére. Egy UMVP pályázat révén a közelmúltban sikerült elvégeznünk a balatoncsicsói és az óbudavári templom teljes külső felújítását.

A Nivegy-völgy „kis hely”, azt gondolná az ember, hogy ebben az öt faluban gyakorlatilag szinte mindannyian ismerjük egymást. Mégis, most a Nivegy-ház projekt során döbbentünk rá arra, hogy mennyi értékes ember, szervezet, ötlet, termék, lehetőség van itt körülöttünk, pedig még csak az elején járunk mindennek. Már a lehetőség felvetésére is sokan mutattak azonnal aktív érdeklődést. Ez a projekt összefoghatná a helyi erőket, segíthetne egymáshoz utat találni, együtt tanulni, hálózatot építeni, egyéni és közösségi kapacitásokat fejleszteni.

Nemes Gusztáv

Nemes Gusztáv vagyok, szociológus, közgazdász, vidékfejlesztő. Veszprémben nőttem fel, aztán sokfelé jártam, éltem Magyarországon és Európában. Hetente egy napot Budapesten töltök. A Magyar Tudományos Akadémián kutatóként, a Budapest CORVINUS Egyetemen oktatóként foglalkozom vidéki közösség- és gazdaságfejlesztéssel, környezet- és értékvédelemmel. Több mint tíz éve lakunk Balatoncsicsón a feleségemmel és mostanra három gyerekünkkel. Ők már igazi csicsóiak :)

Szabó Bálint

Szabó Bálint vagyok, feleségemmel és hat gyermekünkkel Óbudaváron élünk és gazdálkodunk. Kecsketenyésztéssel és sajtkészítéssel foglalkozom. A Balatoncsicsói Plébánia világi elnökeként és a Nivegy-völgyi Római Katolikus Egyházközségért Alapítvány elnökeként igyekszem a helyi közösséget segíteni.